exposed concrete columns furnish aquiles jarrín’s ‘forest’ apartment renovation in quito

Spread the love

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito

in the historical center of quito, ecuador, aquiles jarrín has transformed a formerly compartmentalized residence into an airy and plant-filled living space. by stripping back the walls of the existing 1970s apartment, the project reveals ‘a forest’ of beautifully unpolished concrete columns. 

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

all images © JAG studio

 

 

the owners of the apartment sought to break down the strict delineation of the floor plan to afford increased flexibility and adaptability in function. in addition to bringing in an abundance of greenery, they also wanted to create a social area with no strong divisions between the private spaces, allowing a very permeable place to live. 

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

 

 

to achieve the client’s goals, aquiles jarrín first considered the potential, limitations and possibilities of the existing apartment. this research was whittled down into three main points that set the basis of the intervention: light, materiality and location. light from the existing air and light shaft, the materiality of the existing concrete structure with a free height of 3 m, and the seductive location overlooking the urban landscape within in an iconic place of the city, framed by republican façades.

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

 

 

first of all, the interior walls were demolished and planters were introduced; the walls were replaced by glass openings with access to the patio, reconfiguring the space and transforming it into a green place of nature and light. without walls, the columns of the concrete structure acquired a strong presence, becoming a basic element of the project, while a more poetic dimension was brought in: the columns were no longer seen as such, but as tree trunks.

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

 

 

the idea arose that it was no longer a domesticated space, but a wilder world, ‘a forest’. if the columns were trees and the space a forest, only other trees could appear in this scenario; some fallen, other superposed, as it usually happens in nature. new elements were generated with this same size and a playful and experimental exercise begun, until a series of relationships were found to solve the needs of habitability. by overlapping ‘the trunks’ new floor levels were created and an interior topography occurred.

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

 

 

these new elements were designed with three faces and an interior void, giving them characteristics of furniture and becoming a multifunctional piece, where a book, bread or shoes could be located. metal was the most suitable material, allowing both, for a versatile use and the development of all the project’s elements.

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

 

 

another intervention strategy was to clean the place of any element that seeks to hide the material’s nature, generating new and unique textures. the brutality of the materials presents the intervention in an unfinished state of work or of modern ruin, in tension with the purity of lines and the finishing of the metal elements. the project ‘a forest’ is a world in constant discovery. the textures, levels and elements that float and traverse invite to reinvent the forms of use and appropriation in space.

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom    

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

 

full article here

 

 

project info:

 

project name: a forest
project type: apartment renovation
surface area: 1291.67 ft2 (120 m2)
location: oriente oe318 and guayaquil, quito’s historic center, ecuador
design: aquiles jarrín
construction: aquiles jarrín
project year: 2019
year of construction: 2019 – 2020.
suppliers: acero center – fairis
photography: JAG studio

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

exposed concrete columns furnish aquiles jarrín's 'forest' apartment renovation in quito designboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *