MON House & Brick Extension by (ma!ca)

Spread the love

MON House and Brick Extension by (ma!ca)

(ma!ca) recently renovated MON House & Brick Extension in Montpellier, France. The house, with its large north-facing garden, had very little natural light and the living space on the ground floor was segmented into too many sections with low ceilings. Load-bearing walls and partitions have been removed in order to create a homogeneous and airy place.

The new choreographed sequence of the spaces results from the regular structural grid made of load-bearing rectangular beams. Thus, this structural frame minimizes the distribution spaces and comprises the entrance, dining and living room in only one central area. It is connected to the extension of the house that accommodates an open kitchen and reads as a large brick cube that stretches out onto the garden for a constant relation between both the inside and the outside.

Taking advantage of generous and dramatic ceiling height, a wrap-around roof light in the kitchen block enhances the feeling of a connection to the green outdoor environment. Bathed in natural light that penetrates through the skylight, the kitchen creates the impression of an overall unified living experience blurring lines between the inside and out.

The set of arched windows frames all views from the kitchen to the garden courtyard; the softness of the rounded shapes reflects the original house’s sculptural form and character; deliberately merging the new and the old in this project.

The additional space consists of red terracotta bricks. This colorful graphic language interspersed with contrasting glazed bricks, varying depths, produces a vivid and playful pattern of light and shadow on the facades.

Custom-designed furniture fills the space between the supporting grid of concrete columns and includes what is required to support daily life: multi-purpose built-in storage that can be used as a toy-box, a customizable work area, a display shelving unit, a fireplace, a wine cellar and an entrance wardrobe.

Photography: Ivan Mathie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *