Salem Architecture Renovates Maison Ave Courcelette

Spread the love
  • 1
    Share

Salem Architecture Renovates Maison Ave Courcelette

Salem Architecture recently renovated ‘Maison Ave Courcelette,’ a historic residence in the heart of Montreal. The primary purpose of the project, located in the Outremont borough, was to improve the relationship of the interior spaces with the large exterior courtyard while highlighting elements from the original construction.

The living space has been generously opened to the outside so that the kitchen can be extended under a new canopy on the rear facade facing south. This canopy has a dual function as it reduces solar gain in summer while allowing occupants to enjoy a covered space. The new openings in the existing walls allow natural light to also diffuse into the central space of the house. The fluidity of the ground floor plan is enhanced by this light as well as by the sculptural articulation of the staircase in the center of the residence.

The landscaping, in separate areas, offers owners the opportunity to enjoy the backyard while having a variety of experiences and atmospheres. An exterior sunken living room, covered with a retractable awning, allows the family to enjoy a warm space and offers a different perspective on the courtyard and on the many mature trees around the perimeter of the site.

Photography: Phil Bernard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *